top of page

השיטה - 6 רמות השינוי #1 - הרמות

עודכן: 1 באוק׳ 2024

בשלב מסוים אנחנו מבינים שאנחנו רוצים לעשות שינוי. אולי לא נאהב את הדרך שבה אנחנו מתנהגים, מרגישים או

חושבים. נבין שאנחנו רוצים להיות טובים יותר מזה. ננסה לפעול אחרת. ננסה לא לחשוב את המחשבות הלא מועילות שעולות לנו לראש, אבל גופנו פועל באופן אינסטינקטיבי. הגוף והנפש שלנו הם כמו כל עצם אחר בעולם שלנו – עצם בתנועה רוצה להישאר בתנועה (תודה לניוטון).

שינוי יכול להיות גדול או קטן. שינוי יכול להיות לעזוב את העבודה ולנסוע לטייל. שינוי יכול להיות לפעול ברוגע כשמנהל צועק עלינו בעבודה. שינוי יכול להיות להתחיל להשקיע יותר זמן ואנרגיה בספר שאנחנו כותבים.

אז מה אפשר לעשות? כיצד ניתן להשתנות? כיצד ניתן להשתנות יותר בקלות? קודם כל, נתחיל בלהבין כיצד המוח שלנו פועל.


המעגל

בכל רגע נתון אנחנו מקבלים הרבה קלטים מהסביבה שלנו – ויזואלים, שמיעתיים, וקינסטטיים (מימוש, ריח, טעם). המוח שלנו מעבד ומפרש את הקלטים הללו בעזרת הערכים, האמונות והחוויות שקיבלנו במהלך חיינו. אחרי שהמוח שלנו מפרש אותם, הוא פולט התנהגות. מיותר לציין שזה קורה תוך כמה אלפיות שנייה. התנהגות לא חייבת להיות תגובה פיזית או מילולית, היא יכולה להיות תחושה. אם אנחנו רוצים לספר לעצמנו שאנחנו שולטים בתגובה שלנו בכל סיטואציה, אז אנחנו לא. אולי נשלוט בתגובתנו לאחר 100 אלפיות השנייה על ידי כך שנבין מהר מספיק שאנחנו לא רוצים לפעול כמו שפעלנו. אבל התגובה הראשונית היא אותנטית ואוטומטית. בלתי נשלטת.

זהו מעגל מתמשך, שכן כאשר אנחנו נשארים באותה סביבה – אותם האנשים, אותם המקומות, אותן הפעילויות – זה מוביל לאותן האינטראקציות.

אינטראקציות דומות יובילו לאותם קלטים ויזואלים, שמיעתיים וקינסטטיים ->

שמובילים לאותו הפירוש ->

אותן המחשבות ->

אותן התחושות ->

אותה ההתנהגות ->

אין שינוי.


״אין שינוי״ זה אנדרסטייטמנט. דרך נוספת להבין איך המוח שלנו מקבל קלט ומגיב עם פלט היא להבין איך נוירונים פועלים (אני הולך לפשט קצת, מתנצל). קלטים מסוימים מפעילים נוירונים מסוימים, שמפעילים את הנוירונים הבאים. המוח שלנו עצלן (/יעיל). האם אי פעם שמתם לב שככל שאתם חושבים על משהו יותר, קל לכם יותר לחשוב עליו בפעם הבאה? ניקח דוגמה פשוטה – יש פוליטיקאי חדש בעיר. אין לכם דעה מסוימת עליו, אבל ככל שאתם קוראים יותר על הדברים הנוראיים שהוא אומר, אתם מתחילים לחשוב שהוא "לא הכי טוב", בלשון המעטה. אתם מגיעים למצב שמספיק לשמוע את שמו, ואתם נגעלים. אתם חושבים "לעזאזל, הלוואי שיעיפו אותו", כנראה במילים פחות יפות. אתם לא עוברים שוב את כל תהליך הניתוח של כל מה הוא עשה ואמר בכל פעם שאתם שומעים את שמו נכון?

כשיש לנו את אותן מחשבות, אותם נוירונים מופעלים. המוח שלנו יוצר מסלולים קצרים ומהירים יותר, מה שאומר שכאשר מתקבל אותו קלט, הוא יוביל לאותו פלט מהר יותר ועם פחות אנרגיה.

בשלב זה, כנראה גרמתי ל״שינוי עצמי״ להישמע קשה יותר ממה שחשבתם לפני שהתחלתם לקרוא את זה.

טוב, זה לא הדבר הכי קל זה בטוח. אבל למרבה המזל, יש מודל שיכול לעזור לנו להבין כיצד ניתן להשתנות קצת יותר בקלות :)


6 רמות של שינוי

כבני אדם, אנחנו "מוגדרים" ופועלים על פי 6 רמות של ״העצמי״. הבנה של הרמות הללו, כיצד הן משפיעות אחת על השנייה, באיזו רמה נמצא החלק הגדול ביותר של הבעיה שלנו, וכיצד להשתפר בכל רמה – הם המפתח להתקדמות לקראת שינוי אמיתי.

במאמרים הבאים נחקור כל אחת מהרמות לעומק ונכיר כמה כלים שיעזרו לנו להשתנות בכל אחת מהן. אבל בואו קודם נבין מה כל אחת מהן אומרת

.

  1. סביבה

נזרוק כמה ציטוטים קלישאתיים כדי לקבל מושג על מה זה אומר:

  • "תגיד לי מי החברים שלך, ואני אגיד לך מי אתה."

  • "הדרך הטובה ביותר לא לאכול ממתקים היא לא להכניס אותם הביתה."

כפי שראינו קודם, קבלת אותם קלטים חיצוניים מגבירה את הסיכוי שנפעל באותו אופן. לכן, גם אם נגדיר את עצמנו כ"אדם בריא" (זהות), או אם נחשוב שיש לנו משמעת עצמית חזקה (מיומנויות), אם תמיד תהיה קערת שוקולד על השולחן, יהיה הרבה יותר קשה להישאר אדם בריא.


הסביבה עוסקת בשאלה "היכן". במאמרים הבאים נראה איך אפילו שינויים קטנים בסביבה שלנו יכולים לעשות פלאים ולתמוך בשינוי הרצוי לנו.


  1. התנהגות

בהנתן בסיטואציה (קלטים חיצוניים), כיצד אנחנו מתנהגים?

אלו התגובות שלנו, הפעולות, התחושות, התנועות. כשמישהו צועק עלינו, האם אנחנו צועקים בחזרה? האם אנחנו נשארים רגועים? האם אנחנו מתכנסים לתוך עצמנו?


ההתנהגות עוסקת ב"מה" אנחנו עושים.

במאמרים הבאים נראה הרבה טיפים ושיטות שיעזרו לנו להגדיל את הסיכוי שננהג כפי שאנחנו רוצים.


  1. מיומנויות

ברמה הכללית, מיומנויות הן ההרגלים שלנו, הדברים שאנחנו עושים באופן אוטומטי. המיומנויות שלנו יכולות להיות חלק משכבת העיבוד והפירוש שלנו, כלים לשינוי עצמנו, או מטרה להשגה. אסביר.


עיבוד ופירוש – אם אתם טובים בקריאת שפת גוף, אתם קולטים הרבה יותר קלטים מאחרים, ואתם עושים זאת בלי להתעסק בזה אקטיבית. אם אנחנו יודעים כיצד להביע אמפתיה, אז אנחנו כמובן נתנהג אחרת כשחבר בא אלינו בוכה לעומת אנשים אחרים.

כלים – אם אתם טובים ברפלקציה, אז אתם יכולים להכיר את עצמכם טוב יותר בכל הרמות, לזהות האם אתם משתפרים או לא וכו׳.

מטרה – אולי הבעיה העיקרית היא שאתם מרגישים שאתם לא מכירים את עצמכם. שאתם לא יודעים מה אתם אוהבים, ואתם מרגישים ריק. פיתוח מיומנות של רפלקציה/הקשבה לגוף הופך בעצם למטרה.


מיומנויות עוסקות ב"איך" אנחנו עושים דברים. באמצעות המיומנויות הקיימות שלנו (גם מאזורים אחרים בחיים), הן גם עוסקות ב"איך" אנחנו יכולים לשנות את ההתנהגות שלנו. במאמרים הבאים נראה איך מיומנויות שונות יכולות לעזור לנו. איך יש לנו כבר את המיומנויות הרלוונטיות שיעזרו לנו, ואיך להשתמש בהן כדי להגיע לשינוי הרצוי.


  1. אמונות וערכים

כאן אנחנו צוללים לעומק. אמונות הן הצהרות חזקות שהתגבשו במהלך חיינו (בעיקר עד גיל 7). הן העקרונות המנחים שלנו, ולכן הן משפיעות על כל הרמות שמתחתיהן.


אם יש לי אמונה כמו "אני חייב להיות הכי טוב בספורט", אז סביר להניח שזה הפך אותי לעקשן מאוד (מיומנות). כשאני מפסיד, אני כנראה עצוב/כועס/מאוכזב/מבקר את עצמי (התנהגות), וסביר להניח שאני מקיף את עצמי בסביבות תחרותיות/אנשים שפחות טובים ממני. אם הסביבה משתנה ופתאום אני מוקף באנשים שטובים ממני, זה עלול להיות קשה להתנהג אחרת פתאום (מבוסס על סיפור אמיתי, רק לא בספורט).

אמונה לא חייבת להיות בהכרח על עצמי. אמונה יכולה להיות "כסף משחית". ולכן, כשאני לאט לאט ארכוש הרבה כסף, התת-מודע שלי עלול לגרום לעצמי להרוס את זה, ויגרום לי להפסיד כסף.


האמונות שלנו עוסקות ב"למה" אנחנו עושים דברים.

במאמרים הבאים נעמיק כדי להבין איך אמונות נוצרות, איך לזהות אותן, ואפילו איך לשנות אותן (לא אחרטט, זה לא טריוויאלי. אבל זה מרתק ופותח את העיניים).


  1. זהות

מעט גבוה יותר מאמונות, זהות היא הליבה שלנו. הצהרות זהות תמיד עוסקות ב״עצמי״. זהות היא "מי אנחנו" בעולם כאינדיבידואלים. לעיתים קשה להבחין בין הצהרות זהות לאמונות. למעשה חלקן זהות.

שתיהן עוסקות באיך שאנחנו רואים את העולם, וכיוון שאנחנו חלק מהעולם, זה כולל גם אותנו. אבל באופן כללי, אפשר להגדיר "אמונות" כהצהרות "על דברים", כהצהרות שאנחנו אומרים לעצמנו (בין אם על עצמנו או על דברים אחרים), בעוד שהצהרות זהות הן "מי אנחנו".


בואו נפיג את הערפל עם כמה דוגמאות:

זהות – "אני אדם בריא" – נתתי את הדוגמה הזו קודם. אתם כנראה מבינים בקלות איך הצהרה כזו משפיעה על כל הרמות האחרות. אדם בריא מתאמן (התנהגות). אדם בריא דואג שיהיה לו אוכל בריא בבית (התנהגות וסביבה). אדם בריא כנראה מאמין ש"להיות בריא זה עושה אדם מאושר" (אמונה).

אמונה – "להיות בריא זה קשה" – סוג כזה של אמונה שאינה מגדירה את ״העצמי״, אבל היא כן אומרת לדוגמה שאם נחליט להיות בריאים, נגרום לעצמנו קושי מתמשך בדרך לשם.


זהות - "אני חבר טוב" - כשחבר נתקע באמצע שום מקום, כחבר טוב, אני חייב ללכת לאסוף אותו. אין שאלה לגבי זה. אני אפילו לא חושב פעמיים. אני פשוט הולך (התנהגות). כחבר טוב, חשוב לי להקשיב לחברי כשהם מדברים (מה שהופך אותי כנראה למאזין טוב - מיומנות).

אמונה - "כל האנשים אנוכיים" - זה אומר לעומק שאני לא יכול לסמוך על אף אחד לשום דבר (אמונה, התנהגות). זה אומר שאני צריך להיות מסוגל לעשות דברים בעצמי (עצמאי - מיומנות).

אני מקווה שהדוגמאות הללו הופכות את הדברים לברורים יותר 😊


הזהות עוסקת גם ב"למה" (בדומה לאמונות), אבל גם ב"מי".

כיוון שהן, בהגדרה, הצהרות על עצמנו, אנחנו אלה שצריכים לפעול על פיהן, בניגוד ל"כסף משחית", שעלול לא להשפיע עלינו ישירות. במאמרים הבאים נראה כיצד השימוש בהצהרות זהות יכול לאט לאט להניע אותנו לפעול כפי שהיינו רוצים.


6. ייעוד

ייעוד הוא המושג המופשט ביותר מבין כולם. אם אמונות היו קצת כלליות יותר, והזהות עסקה בנו כאינדיבידואלים, הייעוד עוסק במשמעות שלנו בעולם. אדם יכול לבלות את כל חייו בניסיון להבין מהו הייעוד שלו, אבל ברגע שהוא מוצא אותו, כל השאר פחות בהשוואה. אם הייעוד שלי הוא לעזור לאנשים להכיר ולאהוב את עצמם, אז הרצון שלי באייפד חדש נעשה פחות חשוב בהרבה (אפילו לא באותה סקאלה) מאשר לשבת עכשיו ולכתוב את המאמר הזה. הייעוד שלכם לא חייב להיות להציל את העולם. להיות אבא טוב זה אחלה ייעוד.

במאמרים הבאים נראה כיצד שמירה על הייעוד בראש מעיינינו יכולה לעזור לנו לקבל מוטיבציה להגיע לשינוי הרצוי.


סיכום

כל חלק בעצמנו – סביבה, התנהגות, יכולות – ניתן לפרק לרמות שונות של ״העצמי״. אפילו רק על ידי הבנת הרמות השונות, בהינתן משהו שאנחנו רוצים לעבוד עליו או להשיג, נוכל להתחיל לנתח איפה נמצאת רוב העבודה. זה בפני עצמו צעד ענק קדימה בכדי להבין ולהתחיל להניע שינוי. במאמרים הבאים נעמיק בכל רמה, ונלמד כלים להתקדמות בכל אחת מהן.

המודל הזה עוזר לי לנתח, ואז למקד את האנרגיה שלי בצורה יעילה יותר. אחד הדברים המתסכלים ביותר הוא להשקיע המון אנרגיה בעצמך ולהרגיש ששום דבר לא משתנה. זה גורם לנו לחשוב ש"אנחנו לא יכולים להשתנות", והמוח שלנו לאט לאט בונה מסלול נוירונים קצר יותר שמוביל להיווצרות של אמונה כזו.

לעומת זאת, זיהוי נכון של השינוי הנדרש יכול ליצור את ההפך הגמור – "אני יכול להשתנות... אני משתנה... אני אדם שעובד כל הזמן כדי להפוך לגרסה הטובה ביותר של עצמו".


אני מקווה שזה מעורר בכם קצת מוטיבציה. יש מטרה שאתם רוצים להשיג? יש משהו שאתם רוצים לשנות בעצמכם? הצטרפו אליי בתהליך של להיכרות ושיפור עצמי במאמרים הבאים, או קבעו איתי לסשן מנטורינג הראשון, בו נגדיר מאוד טוב את השינוי הנדרש, ונצא לדרך משותפת יחדיו :)


שיהיה לך יום נפלא! 😊


הערת אגב – במאמר זה השתמשתי במושגים מ-NLP (שיטה פסאודו-טיפולית) וספר בשם "You Are the Placebo" כדי להסביר איך המוח שלנו עובד. יותר ממוזמנים להעמיק בשניהם!

Commenti


bottom of page