השגרה שלנו ממריצה אותנו? שיטת משושה האמת
- Adi Shmitanka
- 5 בספט׳ 2024
- זמן קריאה 5 דקות
עודכן: 9 בנוב׳ 2024
לאחרונה קראתי ספר נהדר בשם "How to do the work" (איך לעשות את העבודה). הספר עוסק בהיכרות עצמית ובשיטות לעזור לעשות זאת.
קריאת הספר הזה גרמה לי לתהות. כבר זמן רב שלא ישבתי ושאלתי את עצמי אם אני באמת מאושר. המחשבה על כך שלא ביצעתי את הרפלקציה הזאת עיצבנה אותי. זה משהו שאני מאמין בו. אני "מטיף" על כך לאנשים סביבי כבר כמה שנים, ולפתע קלטתי שלא עשיתי את זה בעצמי כבר זמן רב. החלטתי לקחת את האנרגיה השלילית של העצבים העצמיים ולהפוך אותה להזדמנות לעצור ולחשוב.
אז ישבתי ומילאתי את ה"משושה האמת" שלי.
מהו משושה האמת?

חלקכם אולי מכירים את המשושה הנ"ל. זה ייצוג ויזואלי שמאפשר להשוות בין שני שחקני כדורגל על פי שישה פרמטרים עיקריים במשחק המחשב FIFA (משחק כדורגל).
הרעיון הזה היווה כהשראה ליצירת המשושה שלי, אשר מייצג את המרכיבים העיקריים שאני זקוק להם בשגרה בכדי להיות מאושר. אני נותן ציון לכל פרמטר וכך מבין מה מצבי. המשושה שלי נראה כך:

אנשים = לבלות זמן עם אנשים. כמובן שיש "רמות" של חברים, וככל שאני מבלה עם אנשים שקרובים אליי יותר, הציון עולה.
לבד = די מובן מאליו. אני אוהב זמן לבדי. זמן לחשוב. זמן להקשיב לעצמי ולעשות מה שאני רוצה ללא תלות ברצונות אחרים.
אימון גופני = לא בהכרח תוכנית אימונים אינטנסיבית של חמישה ימים בשבוע. אבל אם אני יושב על כיסא המחשב כל השבוע, אני מרגיש פחות אנרגטי והברכיים שלי מתחילות לכאוב.
מנוחה = מדיטציה, הליכה בחוץ, לצפות ביוטיוב, לשחק במשחקי וידאו. דברים שעוזרים לי לנקות את הראש.
שינה = כשאני ישן רע, אני פחות חכם, פחות אנרגטי, ובאופן כללי פחות מאושר.
התקדמות = האם אני מרגיש שאני לומד דברים חדשים? האם אני משתפר במה שאני עושה? האם אני מתקדם כבן אדם?
חלק מהפרמטרים הללו מתנגשים זה עם זה. הרי אם אני מבלה יותר זמן עם אנשים, אני מבלה פחות זמן לבד. אך זה לא בהכרח אחד לאחד, כלומר אם יש לי ציון 8 באנשים, אני עדיין יכול להיות עם ציון 6 בלבד, כי לכל פרמטר יש סקאלה שונה. לבד = 10 יכול להיות מתורגם ל-4 שעות בשבוע, או שעה ביום וכו'. למעשה, זה לא מבוסס על "זמן שהוקדש", אלא על ההרגשה הסובייקטיבית שלי. ייתכן שאני בחופשה, לא עושה דבר כל היום, ועדיין מרגיש לא חסר מנוחה. עם הזמן אני לומד להכיר את עצמי טוב יותר, לגלות מה יכול להעלות לי את הציון עם כמות נמוכה יותר של זמן ואנרגיה – זה כמו משחק של אופטימיזציות.
כשאני מרגיש רע, אני מדרג כל פרמטר כדי ליצור תמונה של איך אני מרגיש. זה עוזר לי לראות מה חסר לי ומה אני צריך להכניס לשגרה שלי. לדוגמה, היו לי שבועות שבהם יצאתי עם חברים כל יום והרגשתי עצוב ועייף. היה לי ציון של 10 באנשים, אבל נמוך בשינה, במנוחה ובלבד, אז ביטלתי כמה ערבים כדי להישאר בבית ולתקן את שגרת השינה שלי.
יש פעולות שיכולות להעלות את הציון בכמה פרמטרים בו-זמנית. לדוגמה, אימון גופני עם חבר עשוי להיות מועיל גם לאנשים וגם לאימון, ואפילו להתקדמות.
יצירת המשושה
סיפור רקע
במהלך הסגר הראשון של הקורונה, עבדנו מהבית. היה לי כל כך הרבה זמן לעשות את כל מה שממלא אותי באנרגיה. ישנתי 8-9 שעות כל יום, התאמנתי 3 פעמים בשבוע, למדתי הרבה על שיטות למידה מרחוק, שיחקתי במשחקי וידאו, אכלתי אוכל ביתי נהדר והיה לי זמן רב לעצמי. בשבועיים הראשונים זה היה נפלא.
ואז התחלתי להיות מדוכא.
לפני הסגר, ישנתי בבסיס צבאי, בחדר קטן עם עוד 7 אנשים (הייתי מפקד בצבא, ראש צוות תוכנה). עבדתי כל היום, הייתי עם אנשים כל היום, והייתי חוזר הביתה רק בסופי שבוע. לא התאמנתי הרבה, לא ישנתי הרבה, נחתי רק בסופי שבוע, והכל היה נהדר. איך ייתכן שהייתי מאושר יותר כשהייתי עם 7 אנשים רועשים ומסריחים בחדר מאשר עכשיו???
ישבתי לשעה של רפלקציה. לא ידעתי לאן זה יוביל אותי, אבל ידעתי שאני צריך את זה. התחלתי לנתח את ההבדלים בין השגרה שהייתה לי לפני הסגר לזו שיש לי עכשיו.
שלבים ליצירת המשושה
בחרו 2-3 פרקי זמן בחיים שבהם הייתם שמחים, עצובים, או בסדר. הערה – הם לא חייבים להיות פרקי זמן ארוכים, אפילו חודשיים של קמפינג או טיול יכולים להיחשב פרק זמן, גם אם זו לא השגרה הרגילה שלכם.
תארו איך נראו השגרות שלכם בכל תקופה. אל תנסו לסנן דברים. כתבו הכל. כמה שאלות שיעזרו:
איך נראו השבועות שלכם
עם אילו אנשים ביליתם זמן
איך דאגתם לעצמכם
מה הרגשתם, ומה גרם לכם להרגיש כך
קבצו את הדברים לנושאים – ראו מה דומה ומה שונה בין התיאורים שכתבתם. אלו יהיו הפרמטרים הפוטנציאליים שלכם למשושה. הערה – סביר להניח שתסיימו עם רשימה שונה משלי. עשיתי את השיטה הזו עם אנשים רבים, ולכל אחד היה לפחות פרמטר אחד ייחודי לחלוטין. לדוגמה, הייתה בחורה אחת שהייתה לה קטגוריה בשם "כמה אני שולטת בלוח הזמנים שלי". מדהים כמה כל אחד מאיתנו רואה את העולם בצורה שונה.
בחרו את הפרמטרים החשובים ביותר. הערה – בחרו בין 4-6 פרמטרים. אל תבחרו יותר מ-8 (אחרת זה נעשה מסובך מדי).
סיפור רקע חלק ב'
כך נוצר המשושה שלי, "משושה האמת", ממש מול עיניי. מילאתי אותו פעמיים – פעם אחת לכל תקופה, וזה נראה בערך כך:

יש פער מובהק בפרמטר "אנשים". אז הבנתי. ציונים גבוהים בפרמטרים לא אומר הרבה אם יש פרמטר גוסס, אם יש פרמטר שחצה את ה"קו האדום".
הצעד החמישי:
5. מהו הציון המינימלי עבור כל פרמטר כדי שתרגישו "בסדר"?
המשושה שלי נראה כך:

אפשר לראות שיש פער שלילי ב"אנשים" בין הסגר לבין המינימום הנדרש.
אפשר גם ליצור ציון אופטימלי לשגרה (לתפיסתי, אי אפשר לקבל 10 בכל דבר כי יש לנו כמות סופית של אנרגיה וזמן).
המשושה עשוי להשתנות
לפני שנה הפכתי למדריך בקורס קצינים טכנולוגי בצבא. בקושי ישנתי, אכלתי נורא, לזמן לבד היה מותרות שלא יכולתי להרשות לעצמי, ישבתי כל היום ללא תנועה, במשך 3 חודשים... ובכל זאת הרגשתי נהדר. זה לא הסתדר עם התיאוריה שלי על המשושה מכיוון שכמות הפרמטרים שהייתה מתחת לקו האדום דרשה להביא את הזאתי מהפרסומת של ישראל מתייבשת. ישבתי לנתח את ההבדלים בין השגרה הזו לבין אחרות שהיו לי, וגיליתי שיש לי פרמטר חדש – משמעות.
להדריך את החניכים האלה, ללמד אותם כל מה שאני יודע על מנהיגות, לאתגר אותם כדי שיהפכו לגרסה טובה יותר של עצמם... הייתה לי אש פנימית שעקפה כל הסבר הגיוני לתיאוריית המשושה שלי.
וכך, המשושה שלי הפך למשובע (7 פרמטרים):

למרות שהמשמעות החזיקה אותי בשלושת החודשים הראשונים, היה לה קשה להחזיק מעבר לכך. בחודש הרביעי, התחלתי להרגיש עייפות מוגזמת, כך שהשהייה מתחת לקווים האדומים יכולה להימשך רק לזמן מוגבל.
מילות סיכום
המשושה הוא כלי שיכול לעזור לנו להתמקד במה שהכי חשוב לנו, ולגלות מתי אנחנו לא עושים זאת. עם זאת, הדבר החשוב יותר הוא עצם תהליך בניית המשושה. תקשיבו לעצמכם, תשאלו את עצמכם אם אתם אוהבים את המקום שבו אתם נמצאים, ותנסו להבין כיצד אתם רוצים שהחיים שלכם ייראו. רפלקציה היא המפתח. גם אם תבנו את המשושה שלכם אבל לא תעשו התבוננות פנימית באופן קבוע ולא תחזרו אליו שוב, אז אין לזה שום משמעות. אנחנו כל הזמן לומדים דברים חדשים, חווים חוויות ומתפתחים, וצריך להקדיש זמן להתעסק בהאם צריך לחשב מסלול מחדש או אפילו להגדיר יעד מחדש.
אני מקווה שהכלי הזה יעזור לכם להכיר את עצמכם טוב יותר ואולי אפילו לנקוט צעדים לגבי היום-יום שלכם. הזמן הוא המשאב יקר ביותר שלנו, בואו נהפוך את החיים שלנו לאופטימליים עבור מה שחשוב לנו באמת 😊
Comments